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Dear Mr. Powell 

This is in response to your March 24, 2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171- 180) as they apply to a "hazmat employer" and 
a "hazmat employee." 

In your letter, you describe a scenario consisting of two companies: Company A and Company 
B. Company A is a third-party logistics provider (freight forwarder) that has employees who 
prepare hazardous materials shipments for transportation at Company B's facility. Company B 
is a manufacturer and shipper of hazardous materials. In addition to its own employees, 
Company B also supervises the employees of Company A in hazardous materials functions. 

You ask whether Company A or Company B employees are "hazmat employees." You ask 
which company is a "hazmat employer." You ask whether it is Company B's responsibility to 
train the employees of Company A that it supervises. You ask whether it is the responsibility of 
Company A to evaluate Company B's training of its employees by Company B. 

As defined in 5 171.8, a "hazmat employee" is a person who is employed on a full-time, part 
time, or temporary basis, and who in the course of such employment directly affects hazardous 
materials transportation safety. Section 171.8 also defines a "hazmat employer" to mean a 
person who employs or uses at least one hazmat employee on a full-time, part time, or temporary 
basis, and who: (1) transports hazardous materials in commerce; (2) causes hazardous materials 
to be transported in commerce; or ( 3 )  designs, manufactures, fabricates, inspects, marks, 
maintains, reconditions, repairs or tests a package, container, or packaging component that is 
represented, marked, certified, or sold by that person as qualified for use in transporting 
hazardous materials in commerce. As specified in 5 172.702, a hazmat employer must ensure 
that each of its hazmat employees is trained in accordance with the training requirements 
prescribed in the HMR. 



Under your scenario, Company A is a hazmat employer, responsible for ensuring that Company 
A's hazmat employees are trained in accordance with the training requirements in Subpart H of 
Part 172 of the HMR. Likewise, Company B is a hazmat employer, responsible for ensuring that 
Company B's hazmat employees are trained in accordance with Subpart H of Part 172. In 
addition, Company B is responsible for ensuring that the Company A employees it supervises are 
trained in accordance with Subpart H of Part 172. It is important to note that the HMR do not 
specify who must actually perform the training, bur rather provide that the hazmat employer 
must ensure that that each of its hazmat employees is trained. Thus, Con~pany B could assume 
responsibility for training Company A's employees through a contractual arrangement with 
Company A. 

It should also be noted that the HMR do not prevent Company A from reviewing Company B's 
training methods, particularly as they affect Company A's hazmat employees. However, such a 
review does not relieve Company B of its responsibility as a hazmat employer to ensure that the 
Company A employees it supervises are properly trained. 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 

l L/ /*/L 
'Susan Gorsky, 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Monday, March 24, 2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
RSPA Office of Hazardous Materials Standards 
400 7th Street S.W. DHMl0 
Washington, DC 20590-000 1 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am requesting an interpretation of the concept of the term 'Hazmat Employer" as it relates to one company actually 
paying and "employing" the worker, while another company controls the day to day activities. 

Here's the specific example: 

Company A: A Third Party Logistics provider ("freight forwarder") who has their einployees work out of a 
customers shipping location helping to prepare shipments that are being shipped out. 

Company B: A manufacturer and shipper of hazardous materials and a "hazmat employer". This company 
supervises it's own employees in hazardous materials function as well as the employees of 
Company A -- the logistics provider who works on their dock. 

All workers on the dock packing shipments of hazmat and loading those hazmat shipments on company A (and 
other) vehicles are hazmat employees. But who is the "hazmat employer"? 

It would seem that both companies are hazrnat employers but I'm not sure about Company B's responsibility for 
training Company A's employees. 

Is it correct to assume that Company A, the Logistics einployer - is indeed the "hazmat employer" and must evaluate 
the appropriateness of Company B's training for its employees working under their supervision? 

Finally, while we're on the subject, is this any difference for a temporary staffing agency who provides employees 
during peak seasons to perform warehousing and shipping functions that put them in the role of a hazmat employee. 
Is the "temp agency" (since they write the paychecks and provide the insurance) the hazmat employer even though 
their temporary laborers are performing job functions supervised by the temp agency's customer? Thanks. 

Sincerely, 

Jim Powell 
1-800-949-4834 
jim@dgtaining.com 

TDG Los Angeles 
2390 Crenshaw Blvd, Ste 51 3, Torrance, CA 9050 1 

(3 10) 302-0808 / FAX (310) 302-0809 




